Friday, April 14, 2017

Bukit Apek, Ampang

Bukit Apekni rupanya sebelah Bukit Saga shj.. tak jauh pon..
Kat puncak bukit ada buaian dgn rumah atas pokok...
Jom layan gambar..








Huhuhu.. comey tak gambar kasut kitaorang..

Thursday, April 13, 2017

Bukit Saga & Bukit Apek, Ampang

Cerita hari Sabtu, 8/4/2017

Training ke Bukit Saga & Apek, Ampang..

Orang tak ramai sangat.. Katanya ada air terjun kat sini tapi tak sempat nak singgah... Next time ler kita datang lagi yer...

Bukit Saga start hiking pon dah menggigil kaki.. bukit apek boleh tahan lagi...

Bukit Saga naik ikut trek A balik ikut trek B.. Balik adventure ckit banyak batu2 licin and guna tali..





Akhirnya sampai gak ke puncak Bukit Saga..







Ingat dah sampai puncak rupanya ini cuma puncak olok- olok shj.. 

















Trek nak turun dari Bukit Saga..


Tips Mendaki Part 1



Nak share tips - tips mendaki untuk peringatan diri sendiri di masa hadapan..

Tips ni aku kutip masa mendaki Gunung Nuang.. hehehe..


PERTAMA :

Make sure kasut nak mendaki adalah kasut yang sesuai.. Kalau boleh pakai highcut sebab boleh elakkan injury kat buku lali (ankle)..

Kalau tengok ramai jer yang pakai kasut biasa-biasa kan.. Untuk mereka-mereka yang dah biasa mungkin takde masalah.. tapi untuk yang orang-orang yang biasa-biasani kasut banyak membantu bila nak mendaki. Kalau taknak injured eloklah pakai kasut yang sesuai yer..

Pastu kalau nak beli kasut utk hiking kena beli kasut yang besar sikit dari normal size.. sebab kita nak letak "insole" dalam kasut - untuk lebih selesa dan kalau boleh pakai stokin yang tebal untuk elakkan melecet..

Tapi terpulang kalau still nak pakai lowcut, kasut biasa or etc... sebab lain orang lain citarasa.. kita cakap lebih-lebih pon susah kan..


KEDUA :

Kalau ada kemampuan dan rasa memang lepasni nak pergi mendaki banyak lagi tempat boleh ler beli POLE or tongkat... POLE ni memang banyak membantu especially bila nak turun dari gunung/bukit... nak naik pon kekadang banyak gunanya..

Nak beli yang murah boleh tapi biasanya yang murahni berat ckit.. Elok beli yang carbon sebab ringan.. Time2 kita tak larat nak bawa badan time tu ler POLE banyak membantu..


KETIGA :

Water Bladder memudahkan perjalanan semasa kita mendaki.. Kalau guna botol.. sekejap-sekejap kena berhenti sebab nak minum.. ambik masa.. Kalau water bladder.. sambil jalan sambil sedut air.. Fuhh memang jimat masa.. hihihi...

Kalau nak beli dengan beg pon okey.. Kalau tak beli water bladder sahaja pon boleh.. Pastu masukkan dalam beg yang kita ada... Ini kalau nak jimat ler...


KEEMPAT :

Makanan... Sarapan penting.. tapi aku takleh makan nasi lemak pagi-pagi sangat so aku makan cokelat satu bar.. pastu minum air bebanyak.. Make sure sebelum start mendaki segala air besar dan kecil telah dibuang.. Kalau tak sendiri mau ingat.. huhuhu... Kalau takde toilet pergi ler mana-mana semak.. minta izin dulu yer.. jangan main terjah jer.. hehehe..

Sepanjang jalan make sure kita ada kurma (dates), coklat or fit bar. Makanan yang mudah untuk dihadam dan beri tenaga.. Air pon minum untuk basahkan tekak shj. 100 plus kalau nak minum boleh kalau takde pon takper tapi standby air garam takut kejang ke apa.. Air garam ni adalah Air Garam Rehidrasi (ORS) tau, ada jual kat farmasi untuk sakit cirit birit...

Waktu rehat.. kalau nak makan berat terpulang tapi aku tak lalu makan biasanya makan coklat dah cukup.. hehehe.. Kalau ada pisang pon ok.. bagi tenaga dan elakkan kejang..


KELIMA :

Exercise... Kalau boleh sehari sebelum pergi hiking boleh ler exercise yang ringan-ringan.. contoh naik turun tangga, squatting or brisk walk kat taman.. Banyak membantu bila kita nak hiking... Warming up sebelum start hiking pon perlu sesangat supaya tak kejang kaki..


LAIN-LAIN :

Make sure kuku kaki dan tangan pendek. Kuku yang panjang boleh menyebabkan kesakitan especially kuku kaki...

Baju pon kalau boleh pakai baju yang sesuai sebab  bila hiking peluh banyak sesangat.. Baju yang sesuai sangat membantu menyerap peluh yang melimpah keluar.. Biasanya orang pakai baju dryfit..
Tapi kalau setakat bukit-bukit kecik tu boleh jer nak pakai baju apapon..

Tisu basah dan tisu kering amat diperlukan diwaktu-waktu terdesak.. hihihi..

Raincoat/ponco penting bila hujan turun..

Headlamp perlu bila nak jalan waktu gelap - awal pagi@mlm..

UBAT... Bawa ubat yang diperlukan.. Minyak panas utk kejang, handyplast kalau melecet etc,insect repellent, ankle/knee guard jika perlu...


PENTING :

Selepas balik dari hiking, kalau rasa kejang kejung.. rendam air dalam bekas yang berisi air batu yang bercampur dengan air.. memang meletup urat-urat.. hihihi...

Satu lagi kalau nak hilangkan sore - mandi dengan air suam letak epsom salt.. ni kat pharmacy ada jual.. yang ni tak pernah try lagi kalau yang ais tu selalu buat.. hehehe..


Rasanya setakat ini sahaja.. untuk peringatan sendiri dan moga bermanfaat untuk sesiapa yang membaca..

Sunday, March 26, 2017

Gunung Nuang, Pangsun - 25/3/2017


Training kedua untuk tahun 2017..

Setelah dekat 20 tahun tak datang ke sini, harini aku dtg balik...

Misi harini kalau sampai ke Kem Pacat pon dah kira okey sangat ler... Umur pon dah nak dekat 40an dah nak ooiii.. hihihi...

Jom tengok gambar2 sepanjang perjalanan... from check point pertama, Kem Lolo dan Kem Pacat.

Aku start agak lambat.. pkul 8.00 pagi dari check point pertama.. sebenarnya agak lambat dah utk orang-orang mcm aku... untuk sampai ke puncak tu ermmm... Sepatutnyer kalo nak sampai puncak kul 5.30am pon boleh dah start hiking..










Lima km pertama aku kena naik turun gunung... rasa nak tercabut kepala lutut... Jalan pon rasa nak seret kaki dah.. hahaha...

Masa ni mental pon dah rabak.. rasa nak give up, nak patah balik pon ada tapi sbb member lain-lain bagi semangat aku pon jalan ler juga macam kura-kura... hihihi...












Alhamdulillah...Akhirnya sampai gak ke Kem Lolo... First campsite... Rehat dalam 15 min sebelum meneruskan perjalanan..

Kat sini mmg ada sekor anjing yg akan menyambut kita... Dia tak kacau pon just jejalan kat situ... hehehe...

Jom kita teruskan ke next campsite... Siapa yg nak bermlm kat sini pon boleh..











Sebelum sampai Kem Pacat.. Ada sekor lagi anjing yang akan menyambut kedatangan kita.. Dia dok situ diam-diam jer.. Hihihi...










Alhamdulillah.. akhirnya sampai gak aku ke Kem Pacat.. pkul 1pm aku sampai...

Dari Kem Lolo ke Kem Pacat terkkingnyer 100% tanah gunung.. takder trekking cantek-cantek.. 
Aku lagi suka trekking macam ni dari trekking 5km pertama tu (naik turun gunung sepanjang 5 km).. Tak sampai 1 km dah pancit.. hihihi..

Penat rasa.. mak aiii... tp bila tgk rambut repunzal tu sejuk mata memandang.. Subhanallah.. hilang semua rasa penat...


Ini baru cerita nak naik.. belum nak turun lagi... huhuhu..
Turun laju ckit cuma kena hati-hati.. banyak guna lutut.. Pole banyak membantu masa turun ni..

Aku start turun pkul 1.30pm.. tak duduk lama pon kat Kem Pacat.. sebab tengok awan dah mendung takut hujan lagi leceh nak turun.. Turun guna jalan yang sama masa kita naik.. Aku sampai kat check point pertama iaitu pintu masuk pkul 5.00pm.. Banyak stop ambik gambar.. Kalau tak ambik gambar lagi cepat sampai rasanyer.. hehehe..  

Macam tak percaya dah 14 km aku berjalan harini.. Alhamdulillah kaki aku tak injured..
Dari start point ke Kem Lolo pergi balik - 10 km, pastu dari Kem Lolo ke Kem Pacat 4km pergi balik..
Berjalan dari pkul 8.00am dan turun balik ke pintu masuk pkul 5.00pm, rehat dalam 5-10 min shj di setiap hentian..

Banyak lagi nak cerita.. aku sambung kat next page okey.. nak tulis tips2 ckit sebelum dan semasa hiking.. hihihi... Rasanyer yang ni dah panjang sesangat dah..


Tengok air-air yang mengalir ni.. sejuk, cantek.. Subhanallah... Allah Maha Besar..
Tak sia-sia berjalan harini..